Kirjavat

Kirjavia sävyjä on Luolan värikartassa kymmenittäin. Kirjavat voidaan jakaa värien sekoittumisen mukaan 3 ryhmään: semisolideihin, pilkullisiin ja blokkivärjättyihin.

Työhösi sopivien sävyjen valinnassa on hyvä huomioida kirjavien sävyjen tyyppi sekä pohjalanka. Erityyppiset kirjavat sävyt näyttävät eri pohjissa hieman erilaisilta. Riippuen pohjalangasta, silmukkamäärästä, tiheydestä ja värisävystä, kirjavat sävyt voivat muodostaa pintaan läiskiä. Kirjavat sävyt on siksi syytä neuloa raidoittamalla, jos haluat välttää läikittymistä.

Semisolidit

Semisolidit kirjavat ovat sävyjä, joissa on useaa toisiinsa sointuvaa väriä. Ne muistuttavat yhdellä värillä värjättyjä, niin kutsuttuja semisolideja sävyjä.

Värien välillä on vähäinen kontrasti, ja värien vaihtelu on hienovaraista. Semisolidit saattavat muodostaa läiskiä silmukkamäärästä ja väristä riippuen. 

Esimerkkinä sukanvarren kuviointia Väinämöinen-sukkalangassa, väri Villiviini.


Tutustu värikartan semisolideihin kirjaviin sävyihin.


Pilkulliset

Pilkulliset kirjavat ovat sävyjä, joissa on useita värejä. Usein vyyhdeissä on suuria kontrasteja, ja joissakin väreissä on myös valkoista seassa. Nämä sävyt ovat näyttävimpiä sileänä oikeana tai ainaoikeana pintana.

Esimerkkinä kuviointia Väinämöinen-sukkalangassa, väri Akvarelli.

Tutustu värikartan pilkullisiin sävyihin.


Blokkivärjätyt

Blokkivärjätyissä vyyhdeissä on selkeät värijaksot, joiden pituus on pohjalangasta ja värisävystä riippuen 10-100 cm. Blokkivärjätyt langat eivät muodosta leveitä raitoja, mutta nämä sävyt läikittyvät kirjavista todennäköisimmin. 

Esimerkkinä kuviointia Väinämöinen-sukkalangassa, väri Viikonloppu.


Yhdistettynä yksiväriseen lankaan nämä kirjavat sävyt pääsevät mainiosti esiin. Esimerkiksi yksittäiset raidat Sirkusta pääsevät oikeuksiinsa tumman sävyn (Noki) kanssa.


Tutustu värikartan blokkivärjättyihin sävyihin.