Vesiputous-kauluri


Alla oleva ohje soveltuu mille hyvänsä langalle ja mille hyvänsä puikkokoolle. 


Voit muunnella kauluria haluamasi mukaan leveyden ja pituuden suhteen. Jättämällä silmukoinnin pois, saat kaulurin sijaan kaulahuivin.


Katso ohjeen loppupuolelta erilaisia muunteluvaihtoehtoja.


Ennen kuin aloitat

Kauluri neulotaan kokonaan tasona. 


Kuvien kauluri on neulottu Louhittaren Luolan TROTA-langasta värissä Yksisarvinen. Lankaa kauluriin on mennyt yksi vyyhti eli 100 g (400 m). Kauluri neulottiin 3 mm puikoilla, ja valmiin kaulurin leveys on noin 25 cm ja pituus 115 cm. Tiheydellä ei ole suurta merkitystä - valitse työhön sellainen puikkokoko, jolla saat ryhdikästä ja kaunista pintaa aikaiseksi.


Huomaa, että mallineule on hyvin joustava. Mallineule on samannäköinen molemmilta puolilta, sillä kauluri neulotaan koko ajan ainaoikein.


Voit muokata kauluristasi leveämmän lisäämällä mallikertoja. Vastaavasti vähentämällä mallikertoja saat kapeamman kaulurin.

Yksi mallikerta on 10 silmukkaa leveä.


Aloitus

Luo apulangalla 60 silmukkaa. Apulangalla aloittamiseen soveltuu esimerkiksi virkkausaloitus - katso vinkit tällaiseen aloitukseen tästa linkistä.


Neulo 2 kerrosta ainaoikein.


Lyhenteet

= silmukkaa

= oikein

lk = langankierto

krs = kerros


Mallineule

1. krs: 3 o, [lk, 1 o, lk x 2, 1 o, lk x 3, 1 o, lk x 2, 1 o, lk, 6o] x 5, lk, 1 o, lk x 2, 1 o, lk x 3, 1 o, lk x 2, 1 o, lk, 3 o.

2.krs: neulo kaikki silmukat oikein, mutta päästä langankierrot puikolta neulomatta niitä.

3.-4. krs: neulo oikein krs loppuun.

5.krs: 8 o, [lk, 1 o, lk x 2, 1 o, lk x 3, 1 o, lk x 2, 1 o, lk, 6o] x 4, lk, 1 o, lk x 2, 1 o, lk x 3, 1 o, lk x 2, 1 o, lk, 8 o.

6.krs: kuten 2. krs.

7.-8.krs: neulo oikein krs loppuun.


Toista 1.-8. krs:ia, kunnes jäljellä on noin metri lankaa. Neulo viimeiseksi mallineuleen 7. krs. Yhdistä kaulurin alku- ja loppupää purkamalla väliaikainen aloitus. Poimi samalla silmukat puikolle, ja yhdistä kauluri kolmen puikon päättelyllä tai silmukoimalla.Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä kevyesti.


Copyright

Tämä ohje on tekijänoikeuslain nojalla suojattu, ja se on tarkoitettu vain ei-kaupalliseen yksityiskäyttöön. Aineistoa ei saa julkaista, levittää, muokata tai kopioida ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa.


© Tuulia Salmela 2016.