Suositustiheys
Suositustiheys on nimensä mukaan vain suositus, ja sillä tarkoitetaan käytössä miellyttävää tiheyttä sileässä neuleessa. Kuitenkin tämä on vain suosituksen antajan mielipide. Toiselle napakka neulepinta on toiselle epämiellyttävää peltiä, ja toiset käyttäjät pitävät väljään tiheyteen neulotusta pinnasta. Toisekseen sama lanka voi olla tarkoituksenmukainen väljänä pitsineuleena, jonka tiheys on 18 s/10 cm, mutta toisaalla hyvin tarkoituksenmukainen napakkana neulepintana, jonka tiheys on 26 s/10 cm. Kyse on aina siitä, mihin valmista työtä käytetään - ei siitä, mitä valmistaja suosittelee.
Suositustiheyksiin tai -puikkokokoihin ei kannata luottaa liikaa. Valitse aina tiheys, joka miellyttää sinua ulkonäöllisesti, laskeutuvuutensa ja käyttömukavuutensa puolesta. Jos pidät napakoista sukista, voit neuloa Väinämöisestä sukat tiheyteen 40s/10 cm. Ne kestävätkin sitten hamaan tulevaisuuteen. Mutta jos jaloissasi parhaalta tuntuvat väljempään tiheyteen neulotut sukat, älä turhaan neulo liian tiukkoja ja jalkaan epämiellyttäviä sukkia. Ne eivät ehkä kestä aivan niin pitkään kuin "peltisemmät" sukat, mutta toisaalta saat ostaa lankaa aiemmin uudelleen.
Suosituspuikkokoko
Neulekäsiala on yhtä yksilöllinen kuin käsiala kirjoitettaessa käsin. Jos kahdelle neulojalle annetaan sama lanka, mallineule ja puikot ja silmukkamäärät, neulotun kappaleen leveys eli neuletiheys (silmukoina/10 cm) voi vaihdella suuresti. Toisaalta samaan tiheyteen pääseminen voi toisille neulojille tarkoittaa 0,5-1 mm isompien tai pienempien puikkojen valitsemista. Kaiken kukkuraksi valittu puikkomateriaali (puu, bambu, metalli, hiilikuitu, muovi jne) vaikuttaa tiheyteen, vaikka puikkokoko olisikin sama, sillä eri materiaalit luistavat eri puikoilla eri tavoin.
Tästä syystä suosituspuikkokoko kunkin langan kohdalla tarkoittaa sellaisia puikkokokoja, joilla useimmat neulojat saavat langalle sopivan tiheyden sileässä oikeassa neuleessa. Jos valittu mallineule on esimerkiksi pitsiä tai palmikoita, puikkokokoa voi joutua kasvattamaan tai pienentämään sopivan tiheyden saamiseksi. Siksi suosituspuikkokoko on vain suositus. Valitse aina puikkokoko, jolla saat haluamasi näköistä jälkeä valitsemallasi langalla ja mallineuleella.
Oikean tiheyden ja puikkokoon valitsemisesta
Moni neuloja vierastaa seuraavaa, mutta toivottavasti saan vakuutettua sinut:
Mallitilkun neulominen kannattaa aina.
Mallitilkku on loistava tapa kokeilla eri tiheyksiä, eri puikkokokoja, eri mallineuleita sekä langan käyttäytymistä pesussa. Mallitilkun tekeminen ei ole turhaa - on kätevämpää neuloa pieni mallitilkku ja saada sopivan kokoinen neule oitis kuin neuloa vääränkokoinen neule, joka jää käyttämättä vain virheellisen tiheyden takia tai sen vuoksi, että se pitäisi purkaa ja neuloa koko neule uudelleen.
Mallitilkun ei ole mikään pakko olla neliön muotoinen lappunen, joka jää käsityökoriin pyörimään, ja johon lanka menee ikäänkuin hukkaan. Ensinnäkin langan voi purkaa ja käyttää tarvittaessa itse neuleeseen. Silloin se kannattaa vyyhdittää ja pestä ensin, jotta lanka rentoutuu ja sileytyy (sillä ruttuinen, heti purkamisen jälkeen neulottu lanka käyttäytyy eri tavalla kuin purkamaton, ja sekin voi vaikuttaa tiheyteen).
Mallitilkkuna voi toimia aivan hyvin myös jokin valmis neule, usein sellainen asuste, jonka tiheydellä ei ole suurta merkitystä. Hyvä esimerkki voisi olla pipo, joka neulotaan ylhäältä alas. Silloin mallitilkku on reilun kokoinen, sillä se on kymmeniä senttejä leveä ympärysmitaltaan, ja vaikka kyseessä olisi pieni ja matala pipo, sen korkeus on riittävä tiheyden mittaamiseen. Lankaa pipoon menee enimmilläänkin 100-150 grammaa, ja lopputuloksena on käytettävä, kätevä asuste vaikkapa pukinkonttiin. Ohje tällaiseen pipoon muunnelmineen löytyy ilmaiseksi Luolan sivuilta.
Mallitilkun neulominen on monelle neulojalle kauhistus, eikä suotta. Usein mallitilkku neulotaan niin, että se antaa virheellisen tiedon tiheydestä. Muutama vinkki mallitilkun neulomiseen lienee siis paikallaan. Mallitilkun neulomiseen on mielestäni kolme perussääntöä:
1. Neulo aina mallitilkku. Vaikka lanka olisi sinulle tuttu, ja tiedät suurinpiirtein tiheyden, joka on hyvä neuleeseesi, tee silti mallitilkku, jos mallineule poikkeaa totutusta. Esimerkiksi pitsineuleet pingottuvat reilusti suurempaan tiheyteen kasteltaessa. Toisaalta palmikkoneuleet vetävät usein voimakkaasti kokoon, jolloin sileän neuleen tiheys ei pidä paikkaansa. Molempiin voit hyvin myös valita totuttua isommat puikot, joten tiheyden testaaminen mallitilkulla on paikallaan.
2. Neulo mallitilkusta riittävän iso. Moni neuloja neuloo pikkuriikkisen, postimerkin kokoisen mallitilkun nopeasti, sillä mieli halajaa neulomaan jo varsinaista työtä. Käsiala kuitenkin rentoutuu ja asettuu ikäänkuin aloilleen, kun kädet tottuvat lankaan, puikkoihin ja mallineuleeseen. Siksi mallitilkun pitäisi olla aina riittävän suuri. Toisaalta paksumpi lanka vaatii aina suuremman tilkun: sormenpaksuisesta hahtuvasta ei kannata tehdä 10 x 10 cm tilkkua, mutta se voi hyvin riittää ohuelle pitsilangalle.
3. Kohtele mallitilkkua aina kuin kohtelisit valmista neuletta. Jos aiot pestä valmiin neuleesi joskus, pese myös mallitilkku. Pesu voi vaikuttaa tiheyteen voimakkaasti, joten mittaa tiheys mallitilkusta ennen pesua ja sen jälkeen. Pingota pitsineuleet muotoihinsa. Muille neuleille riittää kosteana muotoilu. Kuivata neuleet tasona.
Tiheyden mittaaminen mallitilkusta kannattaa tehdä mahdollisimman isolta alueelta. Tästäkin syystä mallitilkun on oltava reilun kokoinen. Tiheys on totuudenmukaisempi sekä leveys- että korkeussuunnassa, jos se mitataan vähintään 10 cm mitalta. Mittaa tiheys sekä leveyssuunnassa (=montako silmukkaa on 10 cm:llä) että korkeussuunnassa (= montako kerrosta on 10 cm:llä).