Käsinvärjätty lanka säilyttää värinsä hyvin, jos se pestään ja huolletaan oikein. 


Langan säilytys

Vyyhdillä oleva lanka, joka vielä odottaa Täydellistä Projektiaan, kannattaa säilyttää pimeässä ja suljetussa tilassa, mieluiten muovilaatikossa tai pusseissa. Jos alueellasi tavataan villaa tuhoavia eläimiä, kuten koita tai turkiskuoriaisia, ne voidaan välttää säilyttämällä lanka tiiviisti suljetuissa (esimerkiksi Minigrip-) pusseissa.


Lanka kannattaa keriä vasta siinä vaiheessa, kun aiot ottaa sen käyttöön. Liian tiukalla kerällä säilytetty lanka voi "venähtää" ja vaikuttaa siten neuleen tiheyteen. Langan kerimiseen vinkkejä löydät tämän linkin takaa.


Ennen varsinaisen työn aloittamista kannattaa aina neuloa mallitilkku, jotta näet, miten lanka käyttäytyy ennen pesua ja sen jälkeen. Mallitilkku pestään alla olevien ohjeiden mukaan.


Valmiin työn säilyttäminen

Valmis käsityö on hyvä säilyttää samalla tavalla kuin vyyhditkin. Paras tapa säilyttää villavaate olisi tietysti kevyesti viikattuna. Hengarissa säilyttäminen saattaa venyttää neuleen, erityisesti silloin, jos käytetyssä langassa on villan ohella raskaita, laskeutuvia kuituja. Huivit, ryijyt, raanut ja muut vastaavat käsityöt voi säilyttää myös rullattuna.


Villavaatteen tuuletus

Villavaatetta ei ole tarvetta pestä, jollei se ole erityisen likainen. Tuuletus yleensä riittää villavaatteen perushuolloksi. Tuuleta neuleet säännöllisesti. Ötöjen torjuntaan tehokas konsti on viedä ne talvella pakkaseen vaikka muutamaksi päiväksi keleistä riippuen. Pakkasessa tuulettaminen tappaa toukat ja samalla neuleet raikastuvat. 


Kevyt lumipesu soveltuu hyvin esimerkiksi neuletakeille, huiveille ja muille vaatteille, jotka eivät käytössä pääse juuri likaantumaan. Lumipesu on helppoa: Hiero lunta vaatteen pintaan käsin tai harjalla, ja pudistele ylimääräinen lumi pois. Jätä vaate tuultumaan.


Villavaatteen pesu

Varsinainen vesipesu on tarpeen silloin, kun vaate on päässyt likaantumaan tai siinä on selkeitä tahroja. Suosittelemme kaikille Louhittaren Luolan langoista valmistetuille käsitöille käsinpesua. 


Langat, jotka eivät huovu, voidaan pestä myös pesukoneen käsinpesuohjelmalla. Huomaa, että käsinpesuohjelmissa on suuria eroja, joten huopuvien lankojen kohdalla kannattaa tehdä aina mallitilkku ja kokeilla langan pesemistä käsinpesuohjelmassa erikseen. Silloin vältetään huopuminen, jollei sitä erikseen haluta. Noudata pesukoneen valmistajan ohjeita käsinpesuohjelmalle, ja käytä villapesuainetta, joka soveltuu koneellesi.


Käsinpesu on helppoa:


1. Kastele vaate upottamalla se kädenlämpöiseen veteen, älä hankaa tai hämmennä vaatetta. Upota vaate kokonaan veteen, voit varovaisesti puristella vaatetta hellästi samalla. Voit laittaa veteen tilkan villapesuainetta (esimerkiksi Eucalan) tai mietoa shampoota. Tahrojen kohdalla voit hieman koettaa hangata neuletta varovasti.


Huom. Älä käytä normaaleja pesuaineita, jotka on tarkoitettu puuvilla- ja keinokuituvaatteille. Suosittelemme kaikille langoillemme Eucalan-pesua, sillä kaikki lankamme pestään värjäyksen jälkeen Eucalanilla. Se on turvallinen lanoliinipohjainen tuote, jota ei tarvitse huuhdella pois.


2. Nosta vaate liotusvedestä ja valuta ylimääräinen vesi pois. Esimerkiksi käsienpesualtaassa riittää, kun otat tulpan pois, annat veden valua ja painelet varovasti ylimääräisen veden pois.


3. Halutessasi voit huuhdella vaatteen kastamalla se uudelleen kädenlämpöiseen veteen, jossa ei ole pesuainetta. Huomaa, että Eucalanilla pestyjä vaatteita ei tarvitse huuhdella. Puristele jälleen ylimääräinen vesi pois. Älä kierrä tai väännä vaatetta, vaan purista vesi pois esimerkiksi isoon froteepyyhkeeseen.


4. Kuivaa vaate tasona. Levitä vaate muotoonsa kuivumaan. Pitsineuleet kannattaa myös pingottaa uudelleen muotoonsa.


Pese mallitilkut samalla tavalla. Voit neulata mallitilkun esimerkiksi pyyhkeen päälle, jotta se kuivuu suorana.