1. Kehräättekö kaikki langat itse?

Emme. Kehrääminen on oma taiteenlajinsa, joka vaatii sellaista ammattitaitoa ja välineitä, joita meillä ei ole. Siispä luotamme hyväksi havaittuihin kehräämöihin, joiden langat ovat ensiluokkaisia ja kestäviä. Teemme koko ajan yhteistyötä kehräämöjen kanssa laadun pitämiseksi korkealla tasolla sekä uusien pohjien kehittämiseksi.

2. Mistä pohjalangat tulevat?

Louhitar II-, Kytöläinen, Kytöläinen II ja Kaino-lankojen pohjalangat ovat kokonaan suomalaisia lankoja. Muut langat tulevat Saksasta (sukkalangat, Kokko- ja Pohjan Akka -langat) ja Englannista (merino- ja silkkilangat sekä kehruukuidut).

Käytetty merinovillalanka on eteläafrikkalaista mulesing-vapaata merinovillaa.

3. Värjätäänkö langat kasviväreillä?

Kaikki langat värjätään tehokkailla synteettisillä väriaineilla. Emme käytä luonnonvärejä värjäysprosessissa lainkaan. Kaikki käytetyt kemikaalit ovat jatkuvan valvonnan kohteena, ja käytämme vain väriaineita, jotka ovat turvallisia niin käyttäjälle kuin ympäristöllekin. Kasvivärien käyttäminen ei olisi mahdollista nykyisen lainsäädännön sekä värimateriaalien saatavuuden vuoksi. Lisäksi osa intensiivisimmistä väreistä ei toistuisi kasviväreillä samanlaisina kuin synteettisillä väriaineilla.

4. Onko valikoimissa muita kuin villalankoja?

Louhittaren Luolan langat ovat pääasiassa villaa tai villasekoitteita (esimerkiksi merino-silkki- tai villa-nylon -sekoitteita). Lisäksi saatavana on 100 % silkkilankoja. Lisäksi Kuutar-lanka on merinon ja bambun sekoite.

Kasvikuituja, esimerkiksi puuvillaa tai pellavaa, emme värjää. Käytetyt väriaineet eivät värjää kasvikuituja, joten valikoimissamme ei ole kasvikuitulankoja (pois lukien edellä mainittu Kuutar).

5. Mitä lankojen värierät tarkoittavat?

Langat värjätään enintään 10 vyyhdin erissä. Värjäämiseen käytettävät värit sekoitetaan pienissä erissä, ja niiden välillä voi olla vaihtelua, vaikka pyrimmekin aina varmistamaan sävyjen säilymisen samanlaisina.

Koska langat värjätään pienissä erissä ja jokainen erä on yksilöllinen, kaikki langat saavat vyötteisiinsä eränumeron. Verkkokaupasta ostettaessa pyrimme varmistamaan mahdollisuuksien puitteissa, että kaikki langat ovat samaa värjäyserää. Isommat määrät kannattaakin tilata erikseen, jolloin ne ovat varmasti samasta padasta, toisin sanoen samaa erää. 

Suosittelemme raidoittamista kaikille langoille, mutta erityisesti kahta eri erää käytettäessä. Huomaa, että kaikki käsinvärjätyt langat, myös saman värjäyserän sisällä, voivat olla erilaisia värikylläisyydeltään ja värin vaihteluiltaan.

6. Miksi saamani lanka näyttää erilaiselta verkkokaupan kuvassa?

Pyrimme kuvaamaan kaikki langat mahdollisimman tarkasti ja todenperäisesti jokaiselle tuotesivulle. Kuitenkin lankoja värjätään useita vyyhtejä kerralla, ja vain yksi vyyhti kuvataan. Saamasi vyyhti ei siis välttämättä ole sama kuin kuvassa. Jokainen lankaerä värjätään käsin, ja jokainen erä värjäytyy yksilöllisesti, joten saamassasi vyyhdissä voi olla tummempia tai vaaleampia kohtia kuin kuvatussa vyyhdissä ja/tai pilkkuja. Lisäksi vyyhdistä on kuvassa näkyvillä vain osa, joten saamasi vyyhti voi poiketa kuvan vyyhdistä, erityisesti voimakkaan kirjavien ja pilkullisten lankojen kohdalla.

Langat on kuvattu siten, että ne kuvaavat lankaa ja sen väriä mahdollisimman tarkasti. Värit ja niiden sävyt saattavat vaihdella tietokoneiden näytöillä. Värieroja voi olla myös eri värjäyserien välillä.

7. Voinko tilata ihan oman värin lankaan?

Louhittaren Luolan värikartta on laaja, mutta sekään ei kata kaikkia värejä. Olemme värjänneet värisävyjä asiakkaiden toiveiden mukaan jo vuosien ajan, ja asiakkaiden toiveiden mukaiset värjäystyöt ovat tuoneet värikarttaan useita upeita sävyjä.

Halutessasi oman sävysi värikartan ulkopuolelta valitse "custom"-sävy. Otamme tilauksesi jälkeen yhteyttä, jotta lankoihin saadaan mahdollisimman tarkkaan haluamasi sävy. Mitä tarkemmin pystyt määrittelemään värin, sitä tarkemmin saamme sen toistumaan langassa. Kaikkein paras on fyysinen näyte (esimerkiksi jo olemassa oleva vaate tai näytepala), johon voimme verrata sävyä. 

Jokainen tilauksesta tehtävä värjäyserä värjätään erikseen. Emme voi taata täsmälleen saman sävyn saamista uuteen erään, joten tilaa kerralla työhön tarvitsemasi määrä. Tilauksesta tehtävät sävyt ovat aina erikoiseriä, joten niistä laskutetaan 10 % lankojen hinnasta tilaustyölisää. 

8. Värjäättekö valmiita vaatteita?

Värjäämme myös valmiita vaatteita. Olisi hyvä tietää vaatteen materiaali tai siihen käytetty lanka, sillä kasvikuidut, viskoosit (pellava, puuvilla, hamppu, bambu jne.) sekä sekä useimmat keinokuidut (poislukien polyamidi eli nylon) eivät värjäydy käyttämillämme väreillä. 

Valmiin vaatteen värjäyksessä on huomattava, että vaatteen valmis sävy ei ole yksivärinen ja tasainen, vaan siinä on aina vaihtelua ja usein lopputulos on hieman läikikäs. Vaatetta värjättäessä väri "vaeltaa" padassa epätasaisesti kautta vaatteen, joten väristä on lähes mahdotonta saada aivan tasaista. Lisäksi vaatteen napit, vetoketjut, saumat ja tikkaukset eivät useinkaan värjäydy vaatteen väriseksi.

Kuvan takki on vanha islanninvillaneule, joka oli ollut ahkerassa käytössä vuosia. Luonnonvalkoisessa neuleessa oli tahroja, joita ei saanut pesussa pois. Se värjättiin Valaan laulu-sävyllä, ja neule sai uuden elämän.

Valmiiden vaatteiden värjäystyöt neuvotellaan aina asiakkaan kanssa erikseen.

9. Voiko värjäämölle tulla käymään?

Värjäämön yhteydessä ollut myymälä on sulkenut ovensa, ja keskitymme värjäämistyöhön sekä verkossa palvelemiseen. Värjäämövierailut eivät valitettavasti ole tällä hetkellä mahdollisia.